Aferin Bana

genetik problemler

ben ducka çürük yumurta diyorum ama labradorlar da genel olarak pek sağlam dayanıklı ırklar saylmaz sanırım.
az önce okuduğum bir yazıyı kopyalıyorum buraya,
gerekmez inşallah ama gerekirse en azından ben bunu biliyorum, böyle bir şey olabilirmiş hemen veterinere danışalım diyebilmek için..

gerçi biz bertuğa sürekli danışma halindeyiz ama olsun.
bu lp ve pra biraz korkuttu beni..

bir de bu bilgi veren sitelerdeki en üzüldüğüm şey en altlarda bir yerlerde yaşam süresi 10-12 yıl yazması..
nerede görürsem göreyim gözlerim doluyor, engel olamıyorum..

"Özel Tıbbi Problemler

Kalça Çıkığı

Labradorlar'da diğer bazı eklem problemleri gibi kalça çıkığı da görülür. Tüm soyun röntgeni çekilerek OFA (Hayvanlar İçin Ortopedi Vakfı) veya Wind/Morgan Programı ve/veya PennHip metotları tarafından onaylanmalıdır. Birçok yetiştirici OFA ve seçmeli olarak Wind Morgan veya PennHip uygulamaktadır. Yetiştirici size hem anne hem de babanın sertifikalarını vermelidir.

Göz Problemleri

Labradorlar, PRA (Progresif Retinal Atropi), katarkt ve retinal dysplasia gibi bazı göz problemleri riskini taşımaktadır. Onaylı bir veteriner optalmolog tarafından tüm hayvanlar onaylanmalıdır. Birçok sorumlu yetiştirici bu değerlendirmeyi CERF'ye bildirir ve soy içindeki çeşitli göz sorunlarını izler ve köpekleri için bir yıl geçerli olan sertifikayı alır. CERF'ye iletilen bu belgenin bir kopyasını görmek isteyiniz.

PRA teşhisi kolay değildir. Bu teşhis Electroretinoprogram ile yapılabilir ve körlükten iki yıl önce bir erken uyarı alınabilir. Bununla birlikte PRA köpeğin ilk yıllarında ortaya çıktığı için, köpek en az beş yaşına gelene kadar tavsiye edilmez. Bu testin yapılması da çok zordur. Tüm ACVO veterinerleri bir köpek üzerinde ERG teşhisi yapamaz çünkü bu işlem köpeğe anestezi verilmesini gerektirir ve beceri ister.

PRA, köpeğin en az 8 yaşına gelmesine kadar ortaya çıkmadığı için, bu hastalığın tedavisi de zordur. Köpeğiniz görme güçlüğü çekiyorsa, veteriner optalmoloğa götürünüz. PRA teşhisi konulduğunda yetiştiricisiyle temas kurarak belgelerini gönderiniz.

Labradorların temel özellikleri, tüyleri, kuyrukları, kafaları ve ılımlı olmalarıdır. İki kat derileri vardır: yumuşak olan alt derileri onları kuru ve soğuk havada sıcak tutar. Daha sert olan üst deri ise su tutmalarına yardım eder. Kuyrukları, dipte kalın olup uca doğru darlaşır. Sırt tarafından uzatılmamalı veya kıvrım verilmemelidir. Sehpa yüksekliğinde olmalı ve daima temizlenmeye hazır olmalıdır. Kafa biçimleri düz ve genişçe olup kulakları sarkıktır. Uyanık ve zeki bir ifadeleri vardır. En önemli özellikleri ise ılımlı olmalarıdır. Labradorlar sevecen ve insancıl köpeklerdir. En çok sizinle birlikte olduklarında mutludurlar. Labradorlar, evde veya etrafta buldukları her şeyi size getirirler. Koruma amacıyla havlayabilirler ancçıkar. Bu ciddi olmayıp birkaç gün içinde geçer. Sebebinin soğuk suda yüzmek olduğu sanılmaktadır. Bunun, kuyruğun dibinde bulunan bezlerin verdiği bir reaksiyon veya bir çeşit kas spazmı olduğu düşünülmektedir. Christine Zink veteriner el kitaplarında bulunmayan bu durumu incelemektedir.

Kulak Enfeksiyonları

Kulaklarının sarkık olması ve yüzmeyi çok sevmeleri nedeniyle Labradorlar kulak enfeksiyonlarına yatkındır. Tüm Labradorlar enfeksiyon kapmaz ancak gerekli önlemleri almadığınız taktirde bu kronik bir durum olabilir.

Düzenli olarak köpeğinizin kulaklarını kontrol edin. İki şeye bakmalısınız. Birincisi kulağın görünümü açık pembe ve temiz olmalıdır (sarı Labradorlarınki daha pembe olur). İkincisi ise kulağın kokusudur. Kulak kanalından bir koku gelmemelidir.

Kulak kirliyse, pamuk kullanarak temizleyiniz. Kulak kanalının şekli nedeniyle ona zarar vermezsiniz çünkü yalnızca parmaklarınızı kullanmalısınız. Asla kulak çubuğu kullanmayınız. Köpeğiniz çok miktarda balmumu tipi madde üretiyorsa, onu düzenli bir temizleme programına tabi tutunuz. Köpeğiniz yüzmediği sürece kulaklarını ayda en çok bir kez temizleyebilirsiniz.

Kulak kötü kokarsa köpeğinizi veterinere tedavi ettiriniz. Kulak enfeksiyonlarının çeşitli tipleri vardır. Bundan sonra daha fazla enfeksiyon kapmasını önlemek için kulağını düzenli olarak temizleyin.

Birçok Labrador sahibi aşağıdaki çözümü uygular:

2 çorba kaşığı Borik Asit
4 oz Alkol
1 çorba kaşığı Gliserin
İyice karıştırın. Her kulağına bir miktar dökün. Önce silin ve daha sonra bırakın köpek silkelensin. Bunu haftada bir yaptığınız taktirde kulak enfeksiyonu olmaz. Kulağın içindeki PH seviyesini yükseltir ve bakterilerin üremesini önler. Bu mevcut bir enfeksiyonu gidermez yalnızca koruyucu bir tedbirdir. Köpeğin kulakları önceden enfekte olmuşsa, bu çözüm kulak dokularına daha da zarar verebilir.

Yaygın Yaralanmalar

Ne sebeple olursa olsun, Labradorlar özellikle delikli ligamentlere açıktır. Bu yaralanma genellikle dizlerin bükülmesi, havada bir nesneyi yakalamak için zıplamak gibi nedenlerle ortaya çıkar. Tedavide cerrahi müdahale ve ameliyat sonrası en az 6 hafta hareket yasağı vardır. Bir köpeğin tamamen iyileşmesi 6 ay kadar sürebilir.

Laryngeal Paraliz

Larygenal Paraliz, bir veya iki thelarynx tarafı açılmadığında veya doğru kapanmadığında ortaya çıkar. Paralizin şiddetine bağlı olarak köpeğin oksijen alma kabiliyeti azalabilir. Bu hararete yol açar, köpekler kendilerini soğutmaya çalışır ancak laryngeal paralizi olan bir köpek bunu yapamaz. Labradorlarda yaşa bağlı olarak LP gelişmekle birlikte bazı genç köpeklerde de bu görülebilir. Bununla birlikte Labradorlar LP hastalığına diğer bazı türlerde olduğu gibi genetik olarak yatkın değildir.

LP'nin ilk belirtisi köpeğin havlama sesindeki değişiklik ve nefes alıp verirken çıkardığı sestir. LP teşhisi için, köpeğe anestezi verilmeli ve larynx hareketi incelenmelidir. Bunu yapmak için deneyim gerekir, öyleyse veterineriniz LP'den şüphe ettiğinde ancak bu konuda yeterince deneyimi yoksa kendisinden tavsiye isteyiniz.

Laryngenal Paraliz'in tek tedavisi ameliyattır. Ancak köpeğe oksijen verilse bile köpeğin solunum yollarının tıkanma ihtimali vardır çünkü su ve yemeği de kolayca boğazına kaçırabilir. LP hastaları tipik olarak klorsüz suda yüzmemelidir. Bunun yanısıra LP hastaları normal havlamazlar.

Diğer bir seçenekte tedavi ettirmemektir. Birkaç köpek sahibi tedavi yaptırmadan ve köpeğin durumunu dikkatlice izleyerek (özellikle sıcak günlerde) bazı köpeklerin bir süre daha idare ettiğini ifade etmiştir. Tüm ihtimalleri veterinerinizle görüşün çünkü LP'nin şiddeti değişkenlik gösterebildiği için bu durum sizin tedavi kararınızı etkileyebilir.

Çeşitli Problemler

Bu türde görülen diğer sorunlar arasında epilepsi, cilt alerjisi ve tiroid fonksiyonları sayılabilir."


"Sağlık

Önemli Hastalıklar :

CHD-Canine Hip Displasia –Femür başının pelvik yuvaya rahatça oturmaması.

Gastric Tortion – Midenin, mide muhteviyatını ve gazları hapsedecek tarzda bükülmesi.

Retinal Displasia – Retinanın anormal bir gelişme kaydetmesi.

Skeletal Dwarfizm- Kemiklerden mütevellit cücelik.

Muscular Distrophy – İskeletmafsallarının devamlı dejenerasyonu.

Küçük Sağlık Sorunları :

Cataract – Katarakt.

OCD – Ostechondritis Dissecans – Mafsal bölgelerindeki kıkırdakların alt yapısındaki kemik dejenerasyonu. Özellikle iri cins köpeklerin süratle büyüyen yavrularında görülür.

CPRA – Central Progressive Retinal Atrophy – Merkezi görüşü sağlayan bölgeden başlamak üzere retinal hücrelerin dejenerasyonu.

Pyotraumatic Dermatitis

Nadir Görülen Sorunlar :

Diabetes –Diyabet.

Entropion – Göz kapağının içe doğru dönmesi.

Distichiasis – Kirpiklerin anormal bir pozisyonda olması dolayısile gözü tahriş etmeleri.

Önerilen Testler - Kalça , diz , göz."

3 yorum:

  1. Mathilda dedi ki...:

    Çilek'i çiftleştireceğim zaman kabusumdu bu arkadaşlar. Paranoyak köpek sahini olarak genetik olarak aktarılan hastalıkların listesini çıkarıp TR'de bunların testini yapan veteriner aramıştım fellik fellik:) tabii herkes delimisin kardeşim gibi baktı yüzüme :S
    Sadece kalça raporu alabildim TR'de. Hatta onu da vermeyecekti güçlü gülanber, bunda bir şey olmadığı belli diye ama illa da röntgeni çektirip aldım. Ha yavru alırken kimse soruyor mu dersen sormuyor, iç rahatlığı işte.
    Amerika'da ise o yazdığın hastalıklara karşı temiz raporu almadan köpeğini çiftleştirmen olacak iş değil gibi bakılıyor.

    kulak damlasını bi türlü yapamadık bu arada. Malzemeleri bulamadım eczanede.

  1. Özge dedi ki...:

    kulak için biz şimdi nolvasan otic diye bir temizleyici kullanıyoruz,
    bu yaz duck kulakları yuzunden delirtmişti bizi, 3gunde bir veterinere gidip kulaklarını yıkatıyorduk 2 ayda falan geçti anca,
    bir daha olucak diye de ödüm kopuyor :)

    bu kalça çıkığı ve kalça displazisi farklı şeylrmiş sanırım, displazi genetikmiş, çıkık sonradan.genetik çıkığı olmayan köpeklerde de olabiliyormuş özellikle de 9-10 yaşından sonra..
    insan iice paranoyak oluyo, bu gözde olan hastalığa taktım şimdi, veterinere gittiğimizde sorucam nasıl anlarız nolur olur mu falan diye :))

  1. Mathilda dedi ki...:

    bize çok sık oluyor o kulak enfeksiyon olayı.
    çıkık şöyle, çıkık travmatik olur, benim bildiğim bir anda olur, Tilya'nınki çıktı mesela bildiğin çıkık o. kalça femur başının kalçadan tamamen çıkması durumu. kalça displazisi ise femur başının kalçaya tam olarak yerleşememe durumu ve zamanla artan bir sıkıntı vermesi.
    onun haricinde labradorlarda zaten genetik olarak yatkınlık var kalça displazisine. aşırı kilo, kaygan zeminde sürekli koşup oyun oynama, yetersiz beslenme gibi dış faktörler çok etkiliyor.
    9-10 yalşarına gelsinler de ben başka bir şey istemiyorum:)

    glukozamin+kondroidin desteğini artırmak lazım belli bir yaştan sonra - ki sanırım benim başlamam lazım.